Magyarázó

Itt találod a részletes ismeretterjesztő szakmai írásaimat. Az egyes posztok egy-egy témát járnak körbe érthető, gyakorlatias formában. 


Azt gondoltad, hogy a konjugált linolsavra célzok? Az is igencsak érdekes téma, de most szorítkozzunk a (főleg) juhok és kecskék idült lefolyású, fertőző bőrbetegségére.

A szarvasmarhák gümőkórjának kimutatása nem szokványos vérvizsgálattal történik. A speciális, intradermális (=bőrben végzett) próba egyedülálló diagnosztikai eszköz. A gümőkórt okozó baktériumot tartalmazó speciális oldatból* 0,1 ml-t a vizsgált állat bőrébe fecskendezünk. Három nap múlva szemrevételezzük az állatot, hogy látunk-e helyi-, és/vagy...

Kevés annál elszomorítóbb szituáció jut eszembe a szarvasmarhatartás kapcsán, mint amikor a várva várt, majd’ kicsattanó újszülött borjak néhány nappal később elpusztulnak - annak ellenére, hogy mindent megteszünk, amit tudunk. Ugyanakkor kevés izgalmasabb és tanulságosabb nyomozómunka vár egy állományt ellátó állatorvosra. Persze most, hogy az...

Igen gyakori betegség, olyannyira, hogy a különböző agrár honlapok mellett nemcsak a Wikipédia, de még a Gyakorikérdések.hu is foglalkozik a témával. Lássuk, mit kell tudnunk a juhok és kecskék fertőző hólyagos bőrgyulladásáról!

Az ellések döntő százaléka után az anyaállatnál beindulnak az ösztönök és tudja, hogyan gondoskodjon az utódjáról. Azonban a dolgok nem mindig mennek ilyen simán. Bizonyos esetekben az anya összezavarodhat, lefagyhat vagy akár aggresszíven léphet fel az újszülöttel szemben.

A magyar állatorvosi szakzsargonban ennek a betegségnek nincs könnyebben megjegyezhető, egyszerűbb neve, viszont fórumokon gyakran találkozni a "kecske AIDS" megnevezéssel. Erről készítettem összefoglalót nektek.

Az előző részben áttekintettük, hogy a szervezetben milyen formában és hol található meg az a hatalmas volumenű vízmennyiség, amely a szarvasmarhák testtömegének kb. 67%-t is kiteheti. Ha lemaradtál az előző részről, akkor olvasd el itt:

Az élethez nélkülözhetetlen anyagok listáján az oxigén után a víz a második helyen szerepel. Elképzelni sem tudom, hogyan becsülték ezt meg, de "A háziállataink szervezetében előforduló molekulák 98%-a víz." - olvasható dr. Mark Wilson beszámolója alapján (forrás: lsd. lent).

A Kérődző Akadémia Facebook indulása után nem sokkal tettem fel a kérdést egy hüvelyelőeséses esetfotóm apropóján, hogy "Mit látunk a képen?". Sok válasz érkezett, a legtöbben a méhelőesést válaszolták. A két elváltozás a köztudatban nem különül el, tegyük ezt tisztába!