VARAS SZÁJFÁJÁS

2023.01.20

Igen gyakori betegség, olyannyira, hogy a különböző agrár honlapok mellett nemcsak a Wikipédia, de még a Gyakorikérdések.hu is foglalkozik a témával. Lássuk, mit kell tudnunk a juhok és kecskék fertőző hólyagos bőrgyulladásáról! 

A kórokozó, kórfejlődés

 • Vírusos megbetegedés,  a Parapox genusba tartozó himlővírus okozza.
 • Világszerte elterjedt. Hazánkban első előfordulását juhokban 1915-ben írták le, kecskékben 1964-ben.
 • Az állományba rendszerint a tünetmentes hordozó állatokkal kerülhet be. Bekerülve eleinte lassan terjed, sokáig észrevétlen maradhat, idővel azonban a terjedés sebessége exponenciálisan nő. A betegség miatt bekövetkező elhullási ráta alacsony, ha ez mégis megtörténne, akkor ahhoz a közvetett, társult folyamatok vezetnek (lsd. lejjebb).
 • A fertőződéshez direkt kontakt szükséges - ez lehet egy másik beteg állat, vagy ún. ragályfogótárgy. A vírus kivételesen ellenálló: a környezetben beszáradva akár még egy év múlva is fertőző marad! Ragályfogó tárgy lehet a jászol, a szállítóeszközök, az alom, az istállópor, vagy akár a gyapjú is.
 • A betegségre tipikus bőrelváltozások jórészt a bőr-nyálkahártya találkozásánál jelennek meg. Legjellemzőbb lokalizáció a száj és orr területe, de előfordul a lábvégeken, a pártaszélen, a tőgybimbókon, sőt akár a nemiszerveken is.
 •  A kórfejlődés szempontjából fontosak az apró nyálkahártya sérülések, amelyeken keresztül a vírus képes a szervezetbe jutni. Himlőre jellemző elváltozások alakulnak ki: először apró göbök, majd hólyagocskák jellemzik, végül egybefüggő gyulladt terület alakul ki, amelyre jellemző, hogy a szivárgó savó miatt varas, pörkös felrakódástól fedett lesz.
 • A varas szájfájás "önlimitáló" - azaz a konkrét himlőszerű betegség "magától meggyógyul", nagyjából 1-1,5 hónap alatt. A pörkök idővel lehullanak, alattuk pedig az újonnan képződött egészséges bőr lesz látható.

Kártétel

A vírus kártétele azonban közvetetten jelentős! Egyrészről az érintett terület hajlamos a másodlagos bakteriális felülfertőződésre, másrészről az elváltozás igen fájdalmas. Így az ajkakon jelentkező bőrgyulladás akadályozhatja a táplálékfelvételt, a lábvégeken jelentkező sántaságot okozhat, míg a tőgybimbókon jelentkező gátolhatja a szoptatást tőgygyulladást és a bárányok/gidák éhezését előidézve.

Kezelés és védekezés

A kezelés legfontosabb elemei:

 • Első és legfontosabb: ha fertőzött állathoz nyúlsz, húzz gumikesztyűt! A varas szájfájás vírusa zoonózis - azaz embereket is képes megbetegíteni (lsd. képek!)
 • Különítsd el a tüneteket mutató állatot!
 • Betadinos(jódos) oldattal óvatosan mosogasd a gyulladt területet. Figyelj rá, hogy a pörköket ne távolítsd el túl korán, mert az lassítja a felépülést. Használhatsz hámosító kenőcsöt is.
 • Gondoskodj arról, hogy a beteg ne éhezzen! Ha a tőgyön látsz elváltozást, akkor gondoskodj a kíméletes fejésről, akár katétert használva.
 • Nyári időszakban gondoskodj a legyek elleni védelemről! A gyulladt terület kiváló "tenyésztelep" a nyüvek számára.
 • Ha a beteg állatod levert, bágyadt, étvágytalan, a gyulladt bőrterületen gennyet találsz, mindenképp hívd az állatorvosod! Ezekben az esetekben kiegészítő terápia (például antibiotikum, infúzió, lázcsillapító) szükséges lehet.

A vírusfertőzésen való átesés nem ad élethosszig tartó védettséget! A felgyógyult állat idővel újra megbetegedhet, jóllehet a következő betegség már enyhébb lefolyású lesz. A fertőzésen átesett állományban később javarészt a fiatal állatok mutatnak klinikai tünetet.

Fontos megemlíteni továbbá azt is, hogy stresszhatásra a lappangó betegség fellobbanhat! Tökéletes példa erre, ha ismeretlen státuszú állományból vásárolsz állatot, hazaviszed, és néhány napon belül megbetegszik először csak az újonnan vásárolt állat, majd néhány nappal később pedig a "hazaiak" is.

Vakcinás védekezés az irodalom szerint működőképes lehet, de jelenleg -tudtommal- Magyarországon nincs forgalomban vakcina.

Elterjedt betegség, amelynek a kórokozója roppant mód ellenálló, és a betegséget átvészelt állatokban nem alakul ki erős és hosszantartó immunválasz - mindez nem könnyíti meg a védekezést!

Olvasói fotó, 2023
Olvasói fotó, 2023

Röviden, tömören

 • Himlővírus, világszerte elterjedt, roppant ellenálló, zoonózis.
 • Himlőszerű pörkös bőrgyulladás ajkakon, tőgyön, lábvégen.
 • Kártétel másodlagos: bakteriális felülfertőződés, eléhezés, sántaság, tőgygyulladás.
 • A beteget különítsd el, jódos vízzel öblítsd az érintett területet, használj hámosító kenőcsöt. Ha súlyosbodik (lsd. képek) értesítsd az állatorvosod!
 • Megelőzés: karanténozz, fertőtleníts, kerüld el a zsúfoltságot!

Forrás:

Google

Varga-Rusvai-Fodor: A háziállatok fertőző betegségei, 2018.

www.cdc.gov

https://agriculture.vic.gov.au/

msdvetmanual.com