Frusztráció a köbön - fiatal borjak elhullása

2023.05.23

Kevés annál elszomorítóbb szituáció jut eszembe a szarvasmarhatartás kapcsán, mint amikor a várva várt, majd’ kicsattanó újszülött borjak néhány nappal később elpusztulnak - annak ellenére, hogy mindent megteszünk, amit tudunk. Ugyanakkor kevés izgalmasabb és tanulságosabb nyomozómunka vár egy állományt ellátó állatorvosra. Persze most, hogy az általam ellátott állományban ilyen téren mondhatjuk, hogy "dombon a tanya" merem csak a kérdést izgalmas nyomozómunkaként aposztrofálni… 

Nos... a lényeg az, hogy ha ilyen cipőben jársz, tudd, hogy veled együtt, előbb vagy utóbb mindenki belelép ebbe a cipőbe. Én is időnként járok benne.... Most megosztom veled, hogy én milyen módszerrel igyekszem kibújni belőle.

Rögtön az elején szeretném az egész iromány legfontosabb tételmondatát elsütni:

A borjúkori hasmenés és magas mortalitás problémakörének megoldása nem egy injekció beadásán múlik! Nem tudok egy injekciót mondani, amit ha beadsz, megoldódik a probléma!

Az egyik legkomplexebb feladvány, annak ellenére, hogy egy újszülött borjú egészséges felnevelése elméletben nem atomfizika:

 • Tiszta, száraz, védett elhelyezés.

 • Rendszeresség, állandóság a technológiában - ez leginkább az itatást kell, hogy jellemezze: állandó minőségű, mennyiségű és időzítésű táplálás. A tej/tejpótló/széna/víz/táp kiváló minőségű legyen!

 • Megfelelő kolosztrummal való ellátottság.

 • Alacsony csíraterhelés (tiszta ketrecek, jó minőségű ivóvíz, tiszta eszközök, tiszta KEZEK!).

 • Stressz minimalizálása.

Nem is olyan bonyolult, ugye megmondtam? Mégis, főleg nagylétszámú állományban időnként a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb kivitelezni....!


Na most, ha választás előtti borjaknál magas az elhullási arány ... egy pillanat! Mennyi az a "magas"? Jöjjön egy kis matek:

Végezd el a számítást és megkapod az egy periódusra vetített mortalitást! 

Például: 130 borjad született az első negyedévben, és ebből 9 elhullott. 9/130 = 0,069 * 100 = 6,9% a mortalitás.

Az 5% képvisel egy lélektani határt, ha ezt átléped, akkor érdemes a területre jobban odafigyelned és megkeresni, hogy hol tudsz közbeavatkozni!

*Adott időszak lehet egy hónap / egy negyedév / egy év.


Tehát, ha azt tapasztalod, hogy az állományodban a mortalitás "magas", akkor gondoljuk végig, hol csúszhat hiba a rendszerbe?

SZÜLETÉS ELŐTT:

 • A magzati fejlődés során tápanyaghiányban szenvedett.

 • Fertőződik valamilyen kórokozóval már a magzati élet során. 
 • Valamilyen genetikai / szervi rendellenességgel születik.

SZÜLETÉSKOR: 

 • A születés során sérül. 

 • A "szülőszoba", elletési segédeszközök csíraszáma nagyon magas (értsd: koszos!).

SZÜLETÉS UTÁN: 

 • Nem megfelelő mennyiségű/minőségű kolosztrumot kapott, vagy nem időben, vagy koszos volt a tőgy/cumi/vödör/kéz, amiből felvette azt. 

 • Nem tiszta körülmények (ketrec, pihenőhely, vödrök, alom). 

 • Nincs száraz pihenőhely. 

 • Köldökmenedzsment gyengesége.

Időnként az ember hergeli magát, hogy bezzeg régen nem kellett ennyit figyelni a borjakra, és mégis szépen gyarapodtak, alig volt elhullás. Sokszor nekem szegezték már ezt. Amit nem szabad elfelejteni - és ez főleg a holstein-fríz fajta kapcsán írom -, hogy ez a tehén már nem az a tehén, aki volt pár évvel ezelőtt. Rohamléptekkel száguld a genetikai előrehaladás, ami nyilvánvalóan leginkább magasabb termelőképességet tűzi ki célul. Azonban ennek megvan az ára: az állatok jóval érzékenyebbek lettek/lesznek a stresszre. 

Fontos azt is megérteni, hogy a stressz jóval szélesebb jelentéstartalommal bír, mint amire elsőkörben gondolunk: stressz lehet az itatás időbeli-, minőségbeli- és mennyiségbeli hektikussága. A felhasznált víz csíraszáma. A hőstressz. A hidegstressz. A környezetben feldúsult kórokozók száma és fertőzőképessége. Mikotoxinok. A hirtelen, szokatlan zaj, a kapkodás. Nevetni fogtok, de igaz: a kollégáim révén tanultam meg, hogy közvetett stressz a borjú számára, ha a borjúgondozó rosszkedvű, zaklatott, nem szívesen végzi a munkáját! 

Viszonylag új kutatási terület és szerintem roppant érdekes az epigenetika jelentősége: az, hogy a vemhes tehenet hogyan takarmányozzuk, hogyan tartjuk, mekkora stressznek tesszük ki. Elképesztően nagy hatást gyakorol a születendő borjú immunrendszerének működésére, sőt, egyes eredmények alapján a későbbi termelésére is!

Talán most már megértitek, hogy a probléma felgöngyölítését és megoldását több oldalról kell megközelíteni, a legtöbbször csapatmunka keretén belül. Adatokat gyűjtve, elemezve, megfigyelve az állományt. Mindezek miatt a problémával hozzám fordulóknak érdemben személyesen tudok segíteni.

De, ha már eddig eljutottál az olvasással, nem akarlak útravaló nélkül elengedni. Íme, néhány jótanács, szempont:

 1. Az állományod járványügyi státusza: mikor volt gümőkór, brucellózis, leukózis, IBR, BVD-szűrés? Milyen eredményűek voltak? Vakcinázol valami ellen? Mikor, milyen vakcinát használsz?
 2. Adatgyűjtés a megbetegedett borjakról: könnyen születtek, vagy volt probléma az ellés során? Az anya hanyadik ellése? Milyen volt a születést követő vitalitás fok? Hány napos korban kezdődnek a tünetek? Milyen tünetek? Kezeled őket? Mivel? Hogy reagálnak?
 3. Adatgyűjtés az elhullott borjakról: könnyen születtek, vagy volt probléma az ellés során? Az anya hanyadik ellése? Milyen volt a születést követő vitalitás fok? Hány napos korban hullanak el? Van előzetes tünet? Kezelve voltak? Magas mortalitás esetén én a legtöbb hullát felboncolom, feljegyzést készítek, fotózok, esetenként mintát veszek.
 4. Milyen a kolosztrum minőség, - mennyiség, - ellátottság?
 5. Hatékony a köldökmenedzsment?
 6. Milyen a kórokozópaletta az állományban? Milyen érzékenységűek? Baktériumok, vírusok, toxinok, paraziták - sok minden szóbajöhet, nemcsak az E.coli a ludas! A legtöbbször kevert fertőzés àll fenn. 
 7. Tejhasznú állományban az itatási technológia átvilágítása.
 8. Tartástechnológia átvilágítása.


A fentieket kiértékelve körvonalazható egy komplex terv, ami magába foglalja a tartás- és takarmányozástechnológiát is. Előre szólok: nem egy megoldás lesz! Lehet, hogy nem is oldódik meg a probléma varázsütésre. A cél az, hogy minél több rizikófaktort szüntessünk meg!


A legutóbbi ilyen esetemben (év elején) az alábbiak hoztak javulást - amellett, hogy antibiotikum - felhasználás lényegesen csökkent!:

 • itatási technológia változtatása

 • hatékonyabb köldökfertőtlenítés

 • kriptosporidiózis prevenció

 • környezeti csíraszám gyérítés (ketrecek tisztítása és fertőtlenítése)

 • korábbi beteg felismerés

(Mindezt nem azért osztom meg, hogy holnaptól te is ugyanezt egy az egyben átvedd! Azért osztom meg, hogy lásd, komplex problémára komplex megoldást kell találni!)

Ha hasonló problémával küzdesz és segítségre lenne szükséged, keress üzenetben!