Tippek hőguta esetére

2023.06.24

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem az év legutálatosabb időszaka a nyár. Azontúl, hogy én sem bírom a kánikulát, nagyon megvisel szenvedni látom a teheneket.

Forrás: Alltech
Forrás: Alltech

A teheneket említem, hiszen a nagytermelésű tejelő állatok produkálják a legsúlyosabb tüneteket hőség idején, nekik van a legalacsonyabb ingerküszöbük. Hogy miért? A legnyomósabb indok az az, hogy a (nagymértékű) tejtermelés miatt mondjuk úgy, hogy ezeknek az állatoknak pörög a legjobban az anyagcseréjük, sokkal több, ún. metabolizálható energiát termelnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek az állatok feljebb csavarják a belső termosztátot.

A tejtermelő tehenek mellett a hőség természetesen jelentősen terheli a többi korcsoportot és nemet is.

Úgy vélem, hogy a hőstressz kisebb-nagyobb mértékben minden hazai állományt érint. A kártételét elsősorban menedzsment- (azaz tartás-, takarmányozástechnológiai) eszközökkel tudod mérsékelni.

A teljesség igénye nélkül:

 • hőszigetelt istállók
 • árnyékolás
 • megfelelő légmozgás
 • elegendő ivóvíz
 • vízzel történő hűtés
 • megfelelő állatsűrűség (ne legyen zsúfoltság!)
 • állatmozgatás minimalizálása
  Ne a legforróbb napokon csoportosíts! 
 • takarmányozási oldalról támogatás
  Ezzel kapcsolatban kattints az alábbi gombra: 👇🏻

Viszont, a hőtorlódásnak van egy olyan foka, ami már közvetlen életet veszélyeztető állapotot idéz elő: ez pedig a hőguta.

Láttatok màr ilyen állatot? Én sajnos igen - kutyát, borjút és felnőtt tehenet is.

A hőgutás állat testhőmérséklete 40 oC, vagy feletti. Nagyon lassan mozog, vagy fekszik.

Kába, ingerekre nem-, vagy alig reagál.

Ha megkínálod vízzel, nem iszik.

Zihál, gyakran nyitott szájjal lélegzik.

Fontos meggyőződni róla, hogy a kialakult tüneteket nem-e valamilyen betegség okozza!


Hőguta/hősokk esetén a szervezet számos pontján indulnak be kóros folyamatok, amelyek egy bizonyos pont után nem visszafordíthatóak. Emiatt fontos, hogy mihamarabb segítsünk az ilyen állatokon!

Hogy mit tehetsz?

HŰTSD!

 • Vidd árnyékba, olyan helyre ahol jár a levegő!
 • Adj hűtött infúziót! A legjobb a bikarbonátos infúzió adása. Gyári infúziókból (Ringer, izotóniás Nátrium-klorid) legalább 5 literrel számolj! A Ringer-laktátot hagyd máskorra!
 • Hűtsd slaggal, folyó vízzel, teljes testfelületen 20-30 percig! Koncentrálj a tarkóra, így tudsz hatni a hőközpontra! Pár vödör/ szivacsos mosás nem lesz elegendő. Áztasd el!
 • Jégakksit rögzíthetsz a tarkóra.
 • Extrém esetben a végbélbe vezetett slaggal intenzív hűtést érhetsz el (a végbél érhálózata nagyon gazdag). Használj síkosítót, óvatosan 30-50 cm-re vezesd be a slagot. Nehogy telicsövön engedd a vizet! Csakis óvatosan! Figyeld, hogy el tud-e távozni a víz. Légy körültekintő, nehogy bélrepedést okozz!

RENDEZD A SAV-BÁZIS EGYENSÚLYT!

 • Használj házi bikarbonátos infúziót!


VÉDEKEZZ A SZABADGYÖKÖK ELLEN!

 • Hasznos lehet E-vitamin, szelén injekció!


Ezek a módszerek jól beváltak eddig a praxisomban, ajánlom őket!

Kitartást mindenkinek a kánikula idejére!


Itt találod a házi alkalizáló infúzió receptjét, ha szükséged lenne rá (kattints a képre):Talán ezek is érdekesek lehetnek számodra:

Azt gondoltad, hogy a konjugált linolsavra célzok? Az is igencsak érdekes téma, de most szorítkozzunk a (főleg) juhok és kecskék idült lefolyású, fertőző bőrbetegségére.

A szarvasmarhák gümőkórjának kimutatása nem szokványos vérvizsgálattal történik. A speciális, intradermális (=bőrben végzett) próba egyedülálló diagnosztikai eszköz. A gümőkórt okozó baktériumot tartalmazó speciális oldatból* 0,1 ml-t a vizsgált állat bőrébe fecskendezünk. Három nap múlva szemrevételezzük az állatot, hogy látunk-e helyi-, és/vagy...

Kevés annál elszomorítóbb szituáció jut eszembe a szarvasmarhatartás kapcsán, mint amikor a várva várt, majd’ kicsattanó újszülött borjak néhány nappal később elpusztulnak - annak ellenére, hogy mindent megteszünk, amit tudunk. Ugyanakkor kevés izgalmasabb és tanulságosabb nyomozómunka vár egy állományt ellátó állatorvosra. Persze most, hogy az...