Gondolatok egy nehézellés margójára

2023.12.11

Az éjszaka folyamán nehézellés miatt hívott egy kollégám. Ebből az esetből számos hasznos dolog kiemelhető, megosztom, szerintem tanulságos lesz. Olvassátok!


Fejfekvés vagy farfekvés??

Előfordul, hogy a folyamatban egy bizonyos ideig nem is olyan egyértelmű ennek eldöntése. Szoktak abból kiindulni, hogy mekkora méretűek a végtagok, illetve, hogy a körmök hogy állnak ("felfelé vagy lefelé néznek"). Ezek sokszor tévútra vezethetnek! Például fejfekvés, hashelyeződésnél és farfekvés háthelyeződésnél egyaránt lefele fognak nézni a körmök, azonban a borjú világra segítése más-más megközelítést igényel! Természetesen, ha eléred a fejet vagy a farkat, könnyen meg lehet bizonyosodni, de biztos jártál már úgy te is, hogy ez nem volt olyan egyszerű.

Ha a "szabályosat" lehet fokozni, akkor ez a LEGSZABÁLYOSABB: fejfekvés, hashelyeződés.

Tartogathat meglepetéseket (lsd. lejjebb), de ez a prezentáció is szabályos: farfekvés, hashelyeződés.


Mutatok egy biztos módszert:

  • Vizsgáld meg, hogy a körmök feletti csüdizület melyik irányba hajlítható!
  • Vezesd tovább a kezed a végtagon, egészen a következő izületig, próbáld hajlítani azt is!
  • Elülső végtag esetén ez a lábtő izülete lesz, ez ugyanabba az irányba hajlítható, mint a csüd.
  • Hátulsó végtag esetén ez a csánk lesz, ami viszont a csüddel ellentétes irányba hajlítható. Valószínűleg arra gondolsz, hogy a csánk alakja egyértelműen más, mint a lábtőé, ez tuti, hogy kitapintható, nem kell hajlítgatni. Nos a helyzet az, hogy a szülőútban ez sokszor nem olyan egyértelmű!


Farfekvés esetén valamivel gyakrabban kell számolni ezekkel a kísérőjelenségekkel:

Hiányos tágulás

A lábhólyagnak, illetve a fejnek hatalmas szerepe van a lágyszülőút tágulásában. Faros ellésnèl a magzat, magzatburok, magzatvíz fizikai tágító hatása lényegesen kisebb. A cikk apropójául szolgáló esetben is megoldandó feladat volt a szülőút tágítása. Nekem kizárólag vértelen úton történő tágítással van tapasztalatom. Rendelkezésre áll egy denaverin hatóanyagú injekciós készítmény (Sensiblex), amely relaxálja a méh simaizomzatát, a lágy szülőút "rugalmasságát" növeli, sőt: enyhe fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatással is bír. Beadást követően 15-30 perccel később fejti ki a hatását. A hatástartam simaizom lazítás tekintetében órákban mérhető, a fájdalomcsillapítás kb. 90 percig áll fenn.

Számomra fontos felismerés volt, hogy a "kifáradt", fájásgyenge vajúdó állatok tágulása sokszor hiányos. Ezekben az esetekben a nagy népszerűségnek örvendő oxitocin injekció nem fog segíteni, sőt…! Úgy tapasztalom, hogy kálcium -, és energiautánpótlást követően az állatok erőre kapnak, és a tolófájások megjelenése mellett a szülőút tágulása is beindul.

Holtellés

Faros ellés esetén, ha a kitolási fázis elakad abban a szakaszban, amikor a borjú csánkjai a pérarés közelében vannak, akkor számolni kell azzal, hogy a köldökzsinór elnyomódhat az anya állat medencéjének szeméremcsontján. Sajnos emiatt a magzat keringése, és oxigén ellátottsága jelentős zavart szenved. Ha nem sikerül ilyenkor "gyorsan" világrasegíteni a magzatot, nagy az esélye a fulladás okozta holtellésnek.


Bízom benne, hogy a vemhes állataid, kedves olvasó, abba a szakirodalom szerinti 95%-ba tartoznak, amelyeknél a magzat fejfekvéses, hashelyeződéses prezentációban indul a nagyvilágnak!
Forrás:

https://veteriankey.com/dystocia-and-accidents-of-gestation/

https://www.ema.europa.eu/en/documents/mrl-report/denaverine-hydrochloride-summary-report-committee-veterinary-medicinal-products_en.pdf