FAMACHA pontozás

2024.06.05

Megkerülhetetlen "eszköz", ami mindig kéznél van. Klassz lenne, ha minél több gazdához és gyakorló állatorvoshoz eljutna és rutinná válna.

Köztudott, hogy:

 • a nagy gyomorféreg névre keresztelt Haemonchus contortus parazita komoly kihívás elé állítja a tartót és az ellátó állatorvost egyaránt
 • a rutinszerű, "mindenkit féreghajtunk ivermektinnel vagy albendazollal az év meghatározott napján" módszer már idejétmúlt, és az esetek nagyrészében nem elég hatékony - főleg nem ez ellen a parazita ellen
 • jelentős a féregfaj rezisztenciájának mértéke a kapható parazitaellenes készítmények hatóanyagaival szemben
 • ha egyszer egy féreg rezisztenssé vált, akkor az élete végéig rezisztens is marad
 • ökölszabályként elmondható, hogy az állományban bennlévő paraziták 80%-a az állatok 20%-ban fordul elő (A jó, öreg Pomodoro-elv itt is alkalmazható!)

A fentiek alapján javasolják az újhullámosok, hogy érdemes a rutinszerű féreghajtás előtt/helyett elvégezni a pontozást.

Korábban már közzétettem az alaposabb osztályozást lehetővé tévő segédletet, ezen írás kifejezetten a kötőhártya színének, azaz a vérszegénység (=anémia) mértékének meghatározását segítő FAMACHA módszert célozza.

A vizsgálat helyes elvégzéséhez szükséges lépések (lásd képgaléria):

 1. Fedd le a felső szemhéjjal a szemgolyót!
 2. Nyomd befelé-lefelé a szemgolyót! Onnan tudod, hogy elegendő nyomást gyakorolsz, hogy a felső szemhéj szempillái rásimulnak a hüvelykujjadra (lásd. fotó)
 3. Húzd le az alsó szemhéjat!
 4. Ha helyesen végzed a fentieket, a kötőhártya elő fog tűnni. Figyelj rá, hogy biztosan a kötőhártyát pontozd, ne a "szemfehérjét" (ínhártyát), vagy az esetleg előugró 3. szemhéjat (lsd. 4. fotó)!

A műveletet igyekezz gyorsan, teketória nélkül elvégezni. Minél több időt tölt a kötőhártya kifordítva, annál pirosabb lesz - ez félrevezethet.

A kötőhártya színét hasonlítsd a FAMACHA-kártya színskálájához.

Egytől ötig tudod kategorizálni az állataidat. (Véleményem szerint, ameddig új számodra ez a módszer, és még nincs elég rutinod, törekedj a következő három kategória elkülönítésére: OK (1-2), HALVÁNY (3), VÉRSZEGÉNY (4-5))

 • 1-2: Rendben van, nincs szükség kezelésre!
 • 3: Lehet, hogy kezelned kell. Amennyiben az állatod beteges, gyenge kondijú, hasmenés jelentkezik nála, sprőd, csapzott szőrű/gyapjú, kezeld! Ha a frissenellett vagy fiatal (félévesnél fiatalabb) ilyen kategóriájú állatod van, szintén kezeld!
 • 4-5: Vérszegény! Kezelés vagy selejtezés javasolt az állat általános állapotának és (tenyész)értékének függvényében.

Végezd rendszeresen a fenti osztályozást/átnézést annak érdekében, hogy időben tudj szakszerűen beavatkozni, elérve így, hogy minél kevesebb állatod kerüljön az 4-5 kategóriájú állapotba!

Milyen gyakran érdemes elvégezni az átnézést?

Ha a vizsgált állatok kevesebb, mint 10%-a tartozik a 4-5. kategóriába: havonta/kéthavonta ideális, azonban a nedves-meleg időszakokban szükséges lehet a gyakoribb átnézés.

Ha a vizsgált állatok több, mint 10%-a tartozik a 4-5. kategóriába: hetente ellenőrizz és kezelj minden 3. kategóriás egyedet! Ha van lehetőséged, válts legelőt!

Ne felejtsd el feljegyezni a kapott értékeket! Az adat hatalom! 

Sok sikert!

Forrás: 
https://web.uri.edu/wp-content/uploads/sites/241/FAMACHA-Scoring_Final2.pdf
https://snowdropfarm.com/2024/04/05/barberpole-worms-the-1-killer-of-small-ruminants/

Esetleg ez is érdekelhet...

Megkerülhetetlen "eszköz", ami mindig kéznél van. Klassz lenne, ha minél több gazdához és gyakorló állatorvoshoz eljutna és rutinná válna.

Iromány arról, amit már mindenki ezer éve tud...! A spanyolviaszt ugyan nem találtam fel, de gondoltam megosztom a megfigyeléseim, hiszen nagyon tanulságos, amikor egy iskolában megtanult evidenciát megtapasztalok a gyakorlatban is.