Checklista arra az esetre, ha ellés után elfeküdne a tehened

2022.11.18
AVAGY REGE AZ ELLÉS UTÁN ELFEKVŐ TEHÉNRŐL

Aki tejelő marha tartására adja a fejét, urambocsá' annyira adrenalinfüggő, hogy egyenesen "feketetarka" (értsd holstein-fríz fajtájú) állatot tart, előbb utóbb találkozni fog olyan esettel, hogy a hőn szeretett jószág ellés után (rosszabbik esetben már ellés előtt) elfekszik.

A cikket beharangozó Facebook posztban konkrét esetet említettem: 5.ellésű tehenet, amelyik ellés utàn két nappal elfeküdt. Az ellés lefolyása "nagy segítséges" volt, azaz a folyamat időben elhúzódott, valamint igazítani és húzni is kellett a borjat.  
Mire gondol ilyenkor a tapasztalt kolléga? Adjunk neki kàlciumot, hiszen ellésbénult!

Felhasználva a mindennapi életből vett példát, hadd árnyaljam a képet!


Az ellés körüli időszak - többször említettem már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni - különösen kritikus a tejhasznú szarvasmarhák életében. A vemhesség utolsó heteiben beinduló kolosztrumképződés, az intenzív magzatfejlődés, az ellés élettani "sokkja", az ideális esetben bekövetkező takarmányváltás, na meg a tejtermelés beindulása olyan gigantikus hatást gyakorol a tehenek szervezetére, hogy arról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.

Ha ennek a kritikus időszaknak nálad "pikobelló" a menedzsmentje -hadd használjam ezt a most divatos kifejezést-, akkor jó eséllyel egzotikus kuriózumként olvasod most eme cikket. Viszont, ha időnként kavics kerül a gépezetbe, akkor nagy eséllyel találkoztál már, vagy találkozni fogsz az ellés után elfekvő tehén jelenségével.

A tipikus beteg 1-2-3 napja ellett, és egyszer csak nem bírod felkelteni. Lehet, hogy teljesen kiterült, mint a Nagy-Alföld, de az is lehet, hogy vígan kérődzve, a szügyén fekszik (lsd. a példa tehenet).

Tapasztalt rókák ilyenkor a kálcium infúzióhoz nyúlnak, hiszen a kórkép időzítése, valamint a tünetek alapján az ember tényleg az ellésbénulásra gondol elsőként. Mivel az ellésbénulás röviden, tömören klinikai tünetekben megnyilvánuló kálciumhiányt takar, adja magát az infúziós kezelés. Mondhatjuk, hogy hálás betegség: "tiszta", klasszikus forma esetén egy kálcium-tartalmú infúziót követően a beteg "felpattan".

Veled fordult már elő olyan, hogy hiába locsoltad a kalcium infúziót, a tehened mégsem akart lábraállni?

Velem igen!

Pontosan az ilyen élmény motivált arra, hogy megírjam ezt az összefoglalót, és a 1552-es tehén remek hús-vér példát statuált mindehhez. Ugyanis nem csak kálcium hiányában lesznek képtelenek lábraállni az ellést követő napokban a teheneink!

Milyen esetben történik még ellés utáni elfekvés tejelő tehenekben?

 • Nemcsak kálcium-hiány esetében, hanem egyéb ionegyensúly zavarban is, ami a foszfor-, és magnézium háztartást is érinti.
 • Olyan kórformák súlyos eseteiben, amikor a tehén anyagcsere folyamatai zavart szenvednek: legtöbbször az energiaháztartás zavaraként jelentkező zsírmáj-szindróma és/vagy ketózis.
 • Toxikus kórformák. Ez lehet súlyos tőgygyulladás, súlyos méhgyulladás, vagy a szervezet egészét érintő fertőzés, szepszis.
 • Szülőútsérülés.
 • Ágyéki szakaszon kilépő gerincvelőideg károsodás.
 • Kompartment szindróma.

Jóllehet, a fenti kóros állapotok jórészének diagnosztikájához a legtöbbször állatorvos szükséges, jócskán leszűkítheted a kört te magad is.

A következőket javaslom neked, ha ellés után elfekszik a tehened:

 1. Ellenőrizd a testhőt és nyálkahártya színét!
 2. Vizsgáld meg a bélsár állagát, és a méhváladékot! Normális, vagy attól eltérő? Tapasztalsz intenzív vérzést a pérarésből?
 3. Ehhez némi gyakorlat szükséges, de h rutinos vagy a rektális vizsgálatban, akkor tapintsd körbe a medencebejáratot! Különösen fontos, ha nehézellés volt, és húzni kellett a borjat. Fókuszálj a szimfízisre - nincs szétnyílva?
 4. Vizsgáld meg a tőgyet! Tapintsd át a tőgynegyedeket, húzz sugarat! Látod gyulladás nyomát?
 5. Vizsgáld meg a hátsó végtagok érzékelő funkcióját! Csípd meg jó erősen a fűkörmök alatt a puha bört! Mozdítja a tehén a lábait?

+2 ínyenceknek: ha van lehetőséged, érdemes lehet a vizelettesztcsík és/vagy ketonmérő műszer használata is. Ezekkel tudsz a legobjektívebben képet kapni az állat energiaháztartásáról és anyagcseréjéről.

Ha mindezeket rendben találod, akkor -tapasztalatom szerint- jó eséllyel valóban kalcium-hiány lehet a probléma. Kezeld ennek megfelelően (Adj kalcium infúziót!)! Ha rendszeresen tapasztalsz ellés utáni elfekvést, érdemes lehet szakember segítségét kérned, és átnézni az ellés előtti időszak tartás-, és takarmányozás technológiáját. Azonban, ha a fenti ellenőrzési listán végigmenve valami egyéb rendellenességet találsz, keress fel állatorvost, aki segít neked a pontos diagnózis meghozásában és az oki terápia összeállításában.

És, hogy a példát se hagyjam félbe, mutatom a tehenünk véreredményét.

Az eredményekből kitűnik, hogy minden előzetes feltevés ellenére a kálciumszintje megfelelő, viszont azok a paraméterek, amelyek lágyszöveti sérüléskor mozdulnak ki, jelentősen meglódultak. 

Odafigyeltünk a fekvő tehén ellátására, a perifériás idegek regenerációját segítő célzott kezelést kapott, amelynek néhány nap elteltével meg is lett az eredménye.

Tisztában vagyok vele, hogy ritka az az eset, amikor objektív véreredmény segít bennünket a pontos diagnózis meghozásában. Mindezt tanulságos esetként, látókör-szélesítés céljából szerettem volna bemutatni. 

A tanulság: Nem minden ellés után elfekvő tehén kálciumhiányos! 


Ha van megosztanivaló történeted ehhez kapcsolódóan, hagyj üzenetet, meséld el! Valami nem tiszta a leírással kapcsolatban? Kérdezz bátran!

Ezek is érdekelhetnek: