Új arc a placcon!

2023.01.24

• AVAGY A KARANTÉNOZÁSRÓL •
HÁZTÁJIBAN

Ha kívánhatnék egyet a Jótündér keresztanyámtól (mellesleg a keresztanyukám valóban tündéri!), akkor az esélyes kívánságok toplistáján előkelő helyen szerepelne a következő:

"Add kérlek, hogy az állattartók komolyabban vegyék a szűrővizsgálatokat és a karanténozást!"

Vagy ez rögtön két kérés...? Végülis lényegtelen: felnőttünk, a tündérmesékben nem hiszünk, tegyünk aktívan az álmainkért - nem igaz? Na ezért írtam ezt a cikket most nektek!

Képzeld el a következőt.....

Végre eljött a nap, amire annyira vártál! A nap, amikor a kiszemelt új állat megérkezik a gazdaságodba! Nagyon kedvesek és segítőkészek a - mostmár csak volt- tulajdonosai, de meg kell hagyni, hogy bosszantó, hogy nem tudnak túl sok előtörténetet elmesélni. Az, hogy mikor született, még csak-csak, de hogy volt-e betegsége korábban? Volt vakcinázva valamivel? Volt termékenyítve? Vemhes? Mikor volt utoljára féreghajtva? Mivel volt féreghajtva? Mikor volt körmözve? Brrr.... Na, nálad aztán nem így mennek majd a dolgok! Szépen vezetni fogsz mindent, megbecsülve, jól tartva tengeti majd ez a kis jószág a napjait!

Megérkezik a nap sztárja - roppant kíváncsi vagy, mit fognak szólni hozzá a többiek! Na persze nem a család - nekik már szemük sem rebben, hogy egy újabb állattal térsz haza megrészegülten. A többiek - értsd a csordatársak! Berobban a primadonna és könnyes szemmel, meghatódva, égi jelként értelmezve mosolyogsz, hogy mindenki össze-vissza szagolgatja, nyalogatja egymást. Együtt esznek! Együtt isznak! Együtt alszanak! Ennek az állatnak ide KELLETT jönnie!

A helyzet sajnos fokozódik....

Nos, ha szerencsés vagy, itt megáll a sztori és happy end.

Ha nem vagy szerencsés (igazán ne vedd magadra!), akkor néhány napon/héten belül problémák jelentkeznek. Egy kis hasmenés, köhögés, pár napig tartó étvágytalanság. Majd a következő ellési szezonban jónéhány anyakecske nem ad tejet! Kemény a tőgy, de nem fejhető belőle semmi tej. Ilyen eddig nem volt! Lesántult bárányok! Vetélő tehenek! 

Mi történt itt?!?!

Karanténozás - szükséges nyűg, vagy proaktív preventív csodafegyver?

Nos, a feljebb vázolt esemény elképzelésekor az én szemem is könnybelábad! De nem biztos, hogy ugyanabból az okból, mint az új, büszke és elégedett tulajdonosnak. Lehetne több előjátéka a fő mondandómnak, de nektek is, nekem is sok a munka, térjünk a lényegre:

Kulcsfontosságú, hogy új állatot - főleg az ismeretlen állategészségügyi státuszút - nem engeded rögtön a meglévő állományodba, hanem karanténozod!

Az állományba bekerülő állat karanténozása jogszabályban rögzített előírás. Hivatalosan a karantén külön járványtani egységet kell, hogy képezzen. A karanténban lévő állat nem érintkezhet az állománnyal, még ragályfogó tárgyakon keresztül sem (Értsd: külön vasvillát használsz!)! A karanténban keletkező trágyát a karantén oldásáig elkülönítve kell tárolni, azt csak a "felszabadítás" után, kedvező eredményű vizsgálati leletek birtokában szabad a "szokásos" trágyatárolóba juttatni. A karanténba csak megfelelő védőöltözetben, a látogatást a karanténnaplóban feltüntetve szabad belépni. A karantén kezdetéről és oldásáról a járási állatorvosi hivatalt tájékoztatni kell.

Nos... a fentiek a jogszabályban leírt kötelezettség néhány elemei. Addig, amíg ez nagyobb gazdaságokban -ha nem is könnyen, de - kivitelezhető, a háztáji- és kisebb gazdaságok számára ez  sokszor maga a nagybetűs SIENCE-FICTION (sci-fi) kategória. 

Máris írok néhány szempontot, amit gondolj át a házi karantén lehetőséged tervezésekor, de mindenekelőtt: miért van erre szükség?

Egyrészt járványtani okokból, hogy az új állat ne hurcolhasson be olyan kórokozót, ami nálad esetleg nem fordul elő. Fontosnak tartom kiemelni, hogy annak ellenére, hogy az új jövevény egészségesnek tűnik, csillogó szőrű és élénk, a költözés okozta stressz a felszínre hozhat olyan betegséget, aminek az előidézőjét a kiszemelt szubklinikai formában, azaz tünetekben nem megnyilvánuló formában hordozza. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha a szállítást nem előzték meg a kötelező vagy a nem kötelező, de erősen ajánlott vizsgálatok.

Másrészt gondolj arra is, hogy a helyváltoztatás, új fajtársak, új gondozószemély, új takarmány - ezek hatalmas stresszt jelentenek az állat számára! Időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon. A bendőnek adaptálódnia kell az új takarmányhoz, az állat szervezetének hozzá kell szoknia a helyi kórokozó flórához.

Szempontok a házi karantén kialakításához:

 • Tudom, a lehetőségek behatároltak, de igyekezni kell a karantént minél távolabb kijelölni az állománytól. Ne legyen közös kerítés/elválasztó a meglévő állományod és a karanténos állatok között!
 • Igaz, hogy a karantén elsődleges szerepe a járványügyi védelem, a kialakításkor figyelj arra, hogy a karanténozandó állatok igényeit is kiszolgálja (elegendő méret, védelem a környezeti hatásokkal szemben, komfort).
 • A karantén ideális esetben olyan kialakítású, hogy a tisztítása könnyen kivitelezhető.
 • A karantén betelepítése előtt tárazz be elegendő takarmányt és alomanyagot.
 • A karanténos és a nem karanténos állatok ne érintkezhessenek. Ezalatt egyaránt értem a közvetlen kontaktot (pl. orr-orr), valamint az indirektet is! Utóbbira példa a testváladékokkal való érintkezés: nyálas abrak maradék, vizelettel és bélsárral szennyezett alom, -lapát, -villa, nyálas itatóvödör, fejőkehely, stb..
 • Próbáld megoldani, hogy legyen karanténos "eszközparkod" - vödrök, villa, seprű, stb. amire szükséged lehet!
 • Ha ugyanaz a gondozó látja el az állományt és a karanténban lévő állatot/állatokat, akkor az utóbbi gondozása legyen a második feladat. Magyarán először lásd el a "benti" állatokat, majd aztán következzen a karanténbeli etetés, almolás, stb. Viselj külön lábbelit, ha a karanténban mozogsz - ezt a surranót csak ott használd, ott is tárold.
 • Macsek, rágcsáló ne juthasson be. Figyelj a légykontrollra!
 • Biztosítsd az elkülönítést 4 hétig!
 • Legyen egy karanténnaplód - ebbe feljegyezheted a karantén kezdetét és a megfigyeléseidet. Ha beüt a ménkű (lekopogom...), nagyon hasznos tud lenni egy ilyen dokumentum!

Az elkülönítés ideje alatt lehetőséged lesz:

 • Megfigyelni, jelentkezik-e valamilyen betegség tünete rajta. Naponta nézz rá: eszik? Élénk? Normális a bélsara? Ha fejős: normális a tej minősége és mennyisége?
 • Fokozatosan hozzászoktathatod a takarmányodhoz. Ha biztosra akarsz menni kérsz/veszel valamennyit az eredeti helyén etetett takarmányból, ezt folyamatosan "hígítva" a sajátoddal biztosíthatod a minél zökkenőmentesebb átállást!
 • Elvégezhetsz/elvégeztethetsz preventív kezeléseket, szűrővizsgálatokat - ezt egyeztesd az állatorvosoddal!


Ne tompulj bele az "Így szoktuk!" életérzésbe, legyen célod az állományod általános állategészségügyi státuszának javítása! Szűrővizsgálatok, vakcinázási protokollok, jó minőségű takarmányozási gyakorlat mellett a karanténozás intézménye az ami lehetővé teszi, hogy csak hírből ismerd az állatorvost!


Ha merült fel kérdésed, keress bátran, hagyj üzenetet!