Mit tegyek, ha az anyaállatom nem fogadja el az újszülött utódját?

2022.10.18

Időnként megesik, hogy az új jövevény érkezése nem "mindenkinek" örömteli esemény. Előfordulhat, hogy az anyaállat közömbös, esetleg aggresszív viselkedést mutat az újszülött iránt. Borzasztóan frusztráló, az ember sokszor tehetetlennek érzi magát ilyenkor. 

Az alábbiakban egy általános cselekvési tervet mutatok, amely sok esetben segíthet.

A Kérődző Akadémián találsz egy rövid összefoglalót is az anyai kötődés kialakulásáról. Ha még nem olvastad, kattints erre a gombra:

Lássuk a cselekvési tervet! Tehát, megszületett a borjú*. 
(* nyugodtan helyettesítsd be azzal, ami számodra érdekes: kecském, juhom, bivalyom, lámám, bölényem, zsiráfom, 🙂 stb...)) 

1. Hogyan viselkedik az anya? 

a) Gondoskodó -> Hurrá!
b) Közömbös -> Jól van az anya? Nincs ellési sérülése / anyagforgalmi problémája / extrém nagy fájdalma? Ha minden rendben, akkor a cél az, hogy próbáljuk felkelteni az anyaállat érdeklődését, hogy kapcsolatba kerülhessen a magzatmáz szagával és/vagy ízével. Ezt lehet úgy, hogy a borjú* hátára szórsz egy kis abrakot vagy egyszerűen a magzatmázt próbáld közvetlenül az anya orrára és szájába kenni. Ez a szag- és ízhatás kulcsinger az oxitocin termeléshez, ami pedig, ahogy az előző cikkben olvashattad, feltétlenül szükséges a gondoskodó magatartás kialakulásához.
c) Aggresszív -> Különítsd el a borjat* az anyától! Légy jelen, egy pillanatra se hagyd felügyelet nélkül őket! Rögzítsd le az anyát, rakd a borjat* elé úgy, hogy meg tudja szagolni, de kárt ne tehessen benne. Próbálj magzatmázat az anya orrára és szájába kenni. Ha nem csillapodik, dajkásítsd a kicsit vagy kezd el kézből nevelni. Ha az anyát jól lerögzíted, próbálkozhatsz később a szoptatással, hiszen ekkor is oxitocin szabadul fel. Lehet, hogy idővel toleránssá válik az anya.


2. Hajlandó szoptatni?

a) Igen -> Hurrá!

b) Nem -> Ellenőrizd a tőgyeket! Nincs tőgygyulladása / sebes bimbója / bimbó szűkülete? Ha nincs, akkor rögzítsd le a tehenet, a borját* csak felügyelettel engedd a tőgyekhez. Figyelj az anya hátsó lábaira, nehogy kárt tegyen a kicsiben! Ha van tőgyprobléma, akkor a kicsit dajkásítsd vagy kézből neveld, amíg az anya tőgye helyre nem jön.

Tehát a lényeg:

  • Maradj nyugodt! Ha az anyaállat nem tipikus gondoskodó viselkedést mutat, ne hagyd őrizetlenül együtt a borjával* !
  •  Szokatlan anyai viselkedés esetén győződj meg az anyaállat jóllétéről (Van ellési sérülése -extrém vérzés látható-e a pérarésből? Maradt benne erő és energia? Milyen a tőgy és a bimbó állapota?)
  • A cél az, hogy oxitocin hormon termelést serkentsünk - ehhez segítség a nyugodt csendes környezet, magzatmáz látványa, íze, szaga, ún. taktilis inger (azaz az újszülött és az anya érintkezzenek), szoptatás.
  •  Türelem!


*** ÉRDEKESSÉG: Tudtátok, hogy az ellés utáni időszakban az anyaállatok agyának egy bizonyos területén, nevezetesen a szaglógumón intenzív sejtosztódás figyelhető meg? Mindez azért, hogy minél pontosabban bevésődhessen az újszülött egyedi szaga. Az újszülöttel való kontaktus pedig serkenti ezt a folyamatot.