Méhcsavarodás

2022.07.25

A cikk apropóját egy minap diagnosztizált, majd sikeresen megoldott méhcsavar eset adta.

Amikor elakadt a folyamat és elakadt a kéz...

A páciens egy elsőborjas állat volt. Az elletős kollégák jelezték, hogy az ellés már egy ideje beindult, láthatóak a hasi kontrakciók, de a folyamat nem halad. Hüvelyen keresztül megvizsgálva az előhasi üszőt azt tapasztalták, hogy nem tudnak benyúlni a méhbe, sőt, igazán a méhnyak sincs meg.

Odaérve a következőket tettem:

 1. Gyors átfogó vizsgálat/szemle: anya általános állapota, kondíciója. Tekintet, bőrturgor, nyálkahártya színe, CRT (kapilláris újratelítődési idő). Korábban ezt a lépést kihagytam és később átkoztam magam érte. Kb. egy perc alatt megvan, és később nagy hasznát vehetjük, akár császármetszés, akár a sikeres elletést követő kezelési terv elkészítése során.

 2. Rektális vizsgálat. Szeretem ezt is elvégezni. Képet kapok az anya állapotáról, halványan a magzat prezentációjáról, na meg kiitakarítom a végbelet.

 3. Alaposan lemostam a gáttájékot, majd következett a hüvelyen keresztül történő vizsgálat.

A gyors felmérés a következő eredményt adta: az anya általános állapota jó. A szülőút enyhén ödémás. Éééés.....: MÉHCSAVAR!

Többféle megoldási stratégia is létezik, az, hogy melyiket választjuk mindig az adott eset és a kezelő tapasztalatának függvénye. Azonban mielőtt belemennénk a részletekbe, ha már volt apropója, beszéljünk a méhcsavarodásról!


Etiológia

Egyes felmérések szerint az ellések 0,5-1%-ban fordul elő. A leggyakrabban az ellés első szakaszának végén, vagy a második fázis elején jelentkezik. Tevefélékben a vemhesség utolsó heteiben akár többször is kialakulhat, majd a legtöbbször spontán megoldódik.

Kialakulásának oktana nem teljesen tisztázott. A méhcsavar fő prediszponáló faktora az a tény, hogy bizonyos okból a méh mobilitása jelentősen megnő és ezzel együtt a stabilitása lecsökken.

Nézzük a konkrét, gyakorlati előidéző faktorokat:

 • Élettani változás a szerv statikájában.

A méh rögzítését ellátó széles méhszalag a méhet annak oldalsó-alsó részén rögzíti a medencecsonthoz. Ahogy a vemhesség előrehalad, az egyik méhszarv teriméje egyre inkább növekszik: a részaránytalanság mind a szarvak között, mind a vemhes méhszarvban egyaránt elősegítik a méh "megbillenését".

A fenti kép egy állatorvosi szimulátorról készült, szemből. A nem vemhes méh felfüggesztése figyelhető meg: a széles méhszalag a méhszarvak oldalsó-alsó részén tapad. A vemhesség előrehaladásával nő az instabilitás. A kép forrása a forrásjegyzékben megtekinthető.
A fenti kép egy állatorvosi szimulátorról készült, szemből. A nem vemhes méh felfüggesztése figyelhető meg: a széles méhszalag a méhszarvak oldalsó-alsó részén tapad. A vemhesség előrehaladásával nő az instabilitás. A kép forrása a forrásjegyzékben megtekinthető.
 • Intenzív magzatmozgás.

Az elléskor jelentkező méhizomösszehúzódásokra válaszul a magzat sokkal aktívabbá válik.

 • Kevés magzatvíz.

A magzatvíz bizonyos aspektusból egyfajta pufferként is működhet. Ha a mennyisége kevesebb, akkor az előbb említett, intenzívvé váló magzatmozgás sokkal inkább közvetlenül hat a méhre.

 • Tónustalan méhizomzat.

 • Hiaerchia harcok, "verekedés", elcsúszás.

Ritkábban fordul elő a méhnyakban vagy a méhnyak előtt bekövetkező csavarodás, a méhnyak után történő jóval gyakoribb. Az irányt tekintve általában balra fordul el a méhtengelye, azaz a legtöbb esetben a csavarodás az óramutató járásával ellentétes.Tünetek:

A sikeres elletésről szóló írásomban írtam, hogy tapasztalataim szerint mennyi időt érdemes hagyni a vajúdó állatnak az ellés első és második szakaszában.

https://www.kerodzo-akademia.hu/l/e-l-l-e-s-1-resz/

Ha az ellés során a fenti időablakban nem történik előrehaladás mindenképpen vizsgáld meg az állatot!

A méhcsavar diagnosztikájához szükség van rektális-, vagy sokkal inkább hüvelyi vizsgálatra, hiszen a külső tünetek nem specifikusak: vajúdó állatot fogsz látni. A hüvelybe benyúlva azt tapasztalod, hogy elakad a kezed. Két dologhoz kell némi rutin:

 • hogy el tudd különíteni, hogy a zárt méhszáj miatt akadt-e el a kezed, vagy a 90 - 180 - 270 vagy 360o-ban elcsavarodott méh miatt?;

 • Jobb vagy baloldali-e a csavar? Próbáld lekövetni a hüvely falán végigfutó nyálkahártyaredőket!


Megoldásai lehetőségek

 • Enyhe csavar esetén, amikor a méhnyak még nem teljesen zárt, azon keresztül benyúlva elérhetjük a borjat - szerencsés esetben annak fordításával kicsavarhatjuk a méhet.
 • Amikor a méhnyak teljesen zárt, akkor vagy direkt módon, azaz a hasüreg megnyitásával a méhet megragadva közvetlenül fordítjuk azt vissza, vagy indirekt módon. Elméletileg rektálisan benyúlva bizonyos esetben visszafordítható a méh, különösképp, ha valaki kívülről a hasfalra hatva asszisztál (és a kezelő igen jó erőben van!). Ezt a módszert én magam nem preferálom - szerintem ennél a módszernél a legnagyobb a szakadás és belső sérülés veszélye.
 • Szintén indirekt módszer a példa esetben általam választott módszer is: az ún. deszkás módszer, becsületes nevén Schaeffer-módszer.

A deszkás módszer leírása

Amire szükséged lesz: másfél-kétarasznyi széles, 2-3 cm vastag és minimum 3 méter hosszú palló/deszka; marhakötelek; néhány lelkes segítőkéz.

Folyamat:

 • Állapítsd meg a csavarodás irányát!

 • Fektesd le a tehenet az oldalára: ha a méh jobbra csavarodott, akkor a jobb oldalára, ha balra, akkor a balra! 

 • Kösd össze a két első és a két hátsó végtagot!

 • Egy széles és kellő hosszúságú pallót fektess a tehén hasára, horpaszára! Fontos, hogy rögzítse a méhben lévő borjat. Figyelj rá, hogy a tehén tőgye ne sérüljön!

 • Állj rá a deszkára, a többiek lassan fordítsák át a tehenet a másik oldalára!

Ez az ábra segít megérteni a módszer lényegét. A kép forrása a forrásjegyzékben, a cikk végén található.
Ez az ábra segít megérteni a módszer lényegét. A kép forrása a forrásjegyzékben, a cikk végén található.

Az indiai kollégák erről is töltöttek fel jól követhető videót a Youtube-ra. Ajánlom, pörgessetek bele!

https://youtu.be/6LEz6bzLdX4

Kimenetele

A visszafordítás sikeressége, illetve a csavarodás időtartama és mértéke meghatározza a lehetséges kimenetelt:

 • Ideális esetben a csavarodás megszűnt, a szülőút átjárható, és a borjú világrajöhet segítségnyújtással hüvelyi úton.

 • A szülőút továbbra sem átjárható. Győződj meg, hogy biztosan jó irányba forgattátok-e a tehenet! Teljes, 360o-os fordulat vagy a palló rossz pozícionálása miatt előfordulhat, hogy egy átfordítás nem oldja meg a méhcsavart. Ismételd!

 • A méh csavarodása megoldódott, de a borjú nem tud a hüvelyen keresztül világra jönni. Elképzelhető, hogy a magzat abszolút nagy magzat, de ami gyakoribb, hogy a szülőút hiányos tágulása, vagy extrém ödémásodása miatt a magzat relatív nagy. A hiányos táguláson sok esetben gyógyszeresen segíthetünk, de a császármetszés, vagy holtmagzat esetén a magzatdarabolás, mint végső megoldási lehetőség esélye kifejezetten nagy ilyenkor.

Sajnos a kondijából sokat veszített, de az étvágya és a tejtermelése nagyon bíztató.
Sajnos a kondijából sokat veszített, de az étvágya és a tejtermelése nagyon bíztató.

Minél súlyosabb volt a méhcsavarodás mértéke és minél inkább elhúzódott annak megoldása, annál inkább számít rizikóbetegnek az anya! Figyeld az ellést követő napokban: milyen az étvágya, van-e szülőútsérülése, jelentkezik-e nála magzatburok visszatartás?

Esetemben az anya szempontjából happy enddel végződött a történet: sikerült hüvelyen keresztül megelletni, a szülőút sérülések gyógyulnak, az étvágya kiváló. 

Hatása a reprodukciós teljesítményre

Hogy mire számíthatunk egy méhcsavaros tehéntől az involúciós periódus után? Egy 2020-ban publikált tanulmány szerint a méhcsavarodás az involúció lefolyására nincs hatással, azonban a szervízperiódust és a két ellésközti időt negatívan befolyásolta. Az is bizonyítást nyert, hogy a csökkent fertilitás nem a méhcsavar ténye, hanem sokkal inkább a csavart állapotban eltöltött idő függvénye.

Szóval mivel megelőzni nem tudjuk, fontos, hogy ha diagnosztizáltuk, mihamarabb megoldjuk!

Találkoztál már méhcsavarral? Oszd meg a tapasztalatod, írj levelet!