KISZÁRADÁS 2.rész

2022.09.14

Az előző részben áttekintettük, hogy a szervezetben milyen formában és hol található meg az a hatalmas volumenű vízmennyiség, amely a szarvasmarhák testtömegének kb. 67%-t is kiteheti. Ha lemaradtál az előző részről, akkor olvasd el itt:

Bizonyos kórformák, környezeti hatások velejárója lehet a kiszáradás:

  • nem áll rendelkezésre elegendő vagy megfelelő minőségű itatóvíz (kánikula idején kifejezett),
  • az állat étvágytalan, így az "ivókedve" is csökkenhet,
  • súlyos hasmenés,
  • tapasztalatom szerint szeptikus folyamatok során szintén láthatóak a kiszáradás tünetei (hullamérgezés; súlyos szisztémás Gram negatív (E.coli) tőgygyulladás).

Hogyan veheted észre, hogy az állatod kiszáradt? 

Néhány gyakorlatias módszert szeretnék bemutatni, ezeket magam is rendszeresen alkalmazom. Úgy tapasztalom, hogy egy idejében alkalmazott, megfelelő folyadékterápia sok esetben elegendő is lehet az állat gyógyításához. Ahhoz, hogy idejében kezelni tudjuk elengedhetetlen, hogy idejében észre is vegyük: probléma van az állat vízháztartásával.

Lássuk teszteket:

1. Bőrturgor teszt

A nyak oldalán (főleg fiatal állaton), vagy a felső szemhéj (főleg kifejlett állatokon) bőrét csípd össze, majd engedd el. Figyeld meg, hogy hány másodperc szükséges a bőr kisimulásához. Ideális esetben 1 másodperc alatt kisimul a vizsgált terület. Közepes mértékű kiszáradásról beszélhetünk (8-10%), ha a kisimuláshoz 2-5 másodperc szükséges, azonban ha 5 másodperc elteltével még mindig redőben marad a bőr, akkor súlyos kiszáradás áll fenn (12% feletti).

Kattints a gombra és megnézheted a Facebook oldalra feltöltött videómat a tesztről:

2. Szemek beesettsége

Közepes-súlyos mértékű kiszáradás esetén a szemgolyó "besüllyed" a szemüregbe. Súlyos esetben szemmel látható a rés a szemgödör pereme és a szemgolyó között.

3. A vizelet ...

A dehidráció súlyosságának megállapításának egyik fokmérője a vizelet koncentrációja. Utóbbi számszerűsíthető a vizelet ozmolaritással. Kiszáradásról beszélhetünk, amennyiben a vizelet ozmolaritása nagyobb, mint 800mOsm/kg. A vizelet ozmolaritásának mérése nem gyakorlatias, azonban ezzel a két egyszerű módszerrel viszonylag pontosan meg tudjuk azt becsülni: a vizelet színe és fajsúlya korrelál a vizelet ozmolaritásával és így a szervezet vízháztartásával is.

              3.a  .... színe

Ha vizeletet veszel egy átlátszó falú, tiszta edénybe és jó megvilágítás mellett a lenti skálával összehasonlítod, megállapíthatod a "színkódját". A 4-es pont, vagy annál magasabb érték kiszáradást jelez.

Tejelő tehenek 8 pontos vizelet színskálája
Tejelő tehenek 8 pontos vizelet színskálája

                3.b .... fajsúlya

Ehhez a vizsgálathoz állatorvosi refraktométer szükséges, így inkább ezt a Kérődző Akadémiát olvasó állatorvos kollégáknak ajánlom. Vizeletmintát az előbb említett eszközzel megvizsgálva leolvasható a minta fajsúlya. Ha 1.030-nál nagyobb értéket kapsz, az a páciens kiszáradását jelzi.

Refraktométer (saját felvétel)
Refraktométer (saját felvétel)
Refraktométer látótere. A pirossal jelölt terület mutatja a fajsúlyt ("Sp.G") (saját felvétel)
Refraktométer látótere. A pirossal jelölt terület mutatja a fajsúlyt ("Sp.G") (saját felvétel)

4. Hőmérséklet különbség

Ha csökken a keringő vér mennyisége, akkor csökken a keringési perctérfogat, azaz a szívteljesítmény. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a perifériákra "nem jut annyi vér" - szebben mondva: romlik a perfúzió - és emiatt ezek a testrészek (végtagok, fülek) hidegebbek lesznek! Hasonlítsd össze a törzs és a fülek/végtagok hőmérsékletét! Ha számottevő különbséget észlelsz, az jelezhet kiszáradást!