Kecskék arthritis-encephalitise (CAE)

2022.09.24

A magyar állatorvosi szakzsargonban ennek a betegségnek nincs könnyebben megjegyezhető, egyszerűbb neve, viszont fórumokon gyakran találkozni a "kecske AIDS" megnevezéssel. Erről készítettem összefoglalót nektek.

Jöjjenek rögtön a száraz tények:

Hasonló tünetekkel rendelkező betegséget először az 1960-as években írtak le, majd a '70-es évek végén izolálták a kórokozót. Magyarországi megjelenését 1986-ban írták le. A kórt okozó vírus (ínyenceknek: Retroviridae család » Orthoretrovirinae alcsalád » Lentivírus nemzetség) rokona számos egyéb, immunhiányos állapotot okozó vírusnak, így például a macskák immunhiányos vírusa (FIV) mellett a humán AIDS betegséget okozó HIV vírusnak is - talán emiatt lett a betegség beceneve a kecske AIDS.

A fertőződés főleg újszülött korban kolosztrummal (föccstejjel) és tejjel történik. Elenyésző szerepe van a magzati korban, méhen belüli fertőződésnek, a direkt érintkezés vagy ún. ragályfogó tárgyak útján történő közvetítés esélye nagyobb. Szeretném kiemelni a nemi váladékokkal (ivarzási nyálka, hüvelyváladék, ondó) történő átvitelt!

A vírus a belekbe kerülve a bélfodri nyirokcsomókba kerül, majd onnan az immunrendszer egyéb sejtei révén jut el a szervezet számos egyéb pontjára, ahol hatására idült lefolyású, degeneratív gyulladásos folyamatok indulnak be. A vírust "elkapó" állatok életük végéig hordozzák a kórokozót, klinikai tünetek általában a fertőződés után hónapokkal később jelentkezik.

A vírus gazdaspektruma szűk: elsősorban a kecskéket betegíti meg, de előfordulhat juhokban és muflonokban is.


Mik a tünetek?

Idegrendszeri forma (leukoencephalomyelitis)

  • fiatal, jellemzően 2-6 hónapos állatokban,
  • jellemzően a hátsó testfél mozgásképtelenségével jár, amellett, hogy az említett végtag merev, mintha görcsben lenne (hypertonia, hyperreflexia). Az elváltozás idővel fokozatosan kiterjed az elülső testfélre is. A gidák eközben nem bágyadtak, az étvágyuk megmarad.
  • Időnként egyéb idegrendszeri tünetek is jelentkeznek: fejrázás, csillagvizsgáló fejtartás, körözés, stb.
  • A kezelés eredménytelen, az állat legtöbbször a fekvés miatti jelentkező egyéb okok miatt elpusztul. Írtak már le spontán gyógyulást, de ritka, mint a fehér holló.

Az alábbi linken egy afrikai felvétel tekinthető meg, amelyen a tipikus hátsó testfélgyengeséget mutató beteg látható:

Izületgyulladás

Jó étvágy mellett, láz nélkül jelentkezik izületgyulladás, jellemzően felnőtt állatokban, de esetenként fiatal egyedekben is jelentkezhet. A gyulladás súlyossága a skála teljes vertikumában mozoghat (enyhe izületmegnagyobbodástól a teljes sántaságig), az elváltozás bármely izületben jelentkezhet, bár jellemzően a lábtövet érinti.

"Kemény tőgy"

  • feszes, duzzadt, tőgy, főleg frissenellett anyakecskékben,
  • kevés tej fejhető, mely szabadszemmel normál tejnek tűnik,
  • a kezelés nincs hatással a fejhető tejmennyiségre,
  • hetekkel később a tőgy feszessége csökkenhet, emelkedhet a kifejt tej mennyisége, de a teljes laktáció alatt kifejt tej összmennyisége átlag alatti marad.

Tüdőgyulladás

Kezdetben száraz köhögés, ami később idült lefolyású légzési nehézséggé alakul (interstitialis pneumonia).

Súlyvesztés

Legtöbbször a sántaság vagy tüdőgyulladás következménye.

Védekezés

Ami jó hír, az az, hogy a Lentivírusok híresen nem ellenállóak! A külvilágban beszáradva 24 órán belül, 50oC-on, fertőtlenítőszerek hatására perceken belül elpusztulnak.


Javaslatom szerint a legjobb védekezési stratégia:

Takaríts, fertőtleníts rendszeresen, a "jó gazda gondossága" elv szerint! 

Szűrd le az állományod, azonosítsd a pozitív egyedeket! 

Fertőzött föccstejet, tejet a gidák nem-, vagy csak megfelelő hőkezelés után kapjanak!

Javasolt a fertőzött állatok elkülönítése, vagy mihamarabbi selejtezése!

Ha mentes az állományod, figyelj rá, hogy új állat vásárlása előtt győződj meg a CAE státuszról (vérvizsgálat)! Csak negatív eredményű teszt esetén vedd meg a kecskét!