Itt a Tej Világnap 2023!

2023.05.30

- avagy te megkóstolnád a tevetejet? :-)

Habár a Nemzetközi Tejnapot már az ötvenes évek óta számontartják, a leginkább köztudatban lévő Tej Világnapot 2001. óta, a FAO indítványozására ünnepeljük június 1-én. A felhívás célja, hogy a fókuszt a tej (mint hasznos táplálékforrás) fogyasztására irányítsa, illetve hogy a fogyasztók kapcsolódhassanak az előállítókkal.

Azt tapasztalom, hogy napjainkban ez egy különösen forró téma. Emlékszem, hogy amikor elindult a Kérődző Akadémia Facebook oldala, az első hetekben komoly kommentkaraté alakult ki egy-egy, tejfogyasztással kapcsolatos posztom alatt.

Az én álláspontom az, hogy a tej hasznos táplálékforrás, az arra nem érzékeny egyének számára a kiegyensúlyozott étrend része lehet. Többek között fehérjetartalma, zsírtartalma, valamint a benne lévő kálcium, foszfor, szelén és B-vitaminok teszik igen értékessé. 


Na de, hogy valami érdekessel és meglepővel is szolgáljak, az idei Tej Világnap alkalmából egzotikummal készültem! Az alábbi videón a tevetej szektorról tudhattok meg többet. Érdekes és szokatlan a képi anyag, jó szórakozást!

Kiemelek néhány érdekességet az elhangzottakból:


  • Habár a megtermelt tevetej volumene jócskán elmarad a tehéntejétől, egyes kultúrák és régiók (Közel-Kelet, Afrika) nagyon erősen kötődnek hozzá. 
  • A tevetej iránt egyre inkább nő a kereslet, jelenleg az ellátás nem képes lefedni a keresletet. Annak ellenére, hogy Dubaiban például a Camelicious tevetelepen 6000 teve éli mindennapjait! 
  • Összevetve a tehéntejjel, a tevetej kevesebb zsírt tartalmaz, a C-vitamin tartalma a tehéntej 10x-e, és magasabb kálcium-, és káliumtartalommal is bír.
  • Megszólaltatták Dr. Juhász Juditot is a videóban. Az általa felügyelt állományban 1300 tevét fejnek napi kétszer. Elmondása szerint az idegen állatok szigorú karanténozási procedúrát követően kerülnek a termelő csoportokba. A fejőgéphez való szoktatás két-három naptól akár hetekig is eltarthat. Akárcsak a szarvasmarhánál, tevéknél is kiemelt fontosságú, hogy fejés közben az állat ellazult legyen, hiszen csak így érhető el a megfelelő reflexválasz - ami ugye elengedhetetlen a jó tejleadáshoz.
  • Egy átlagos teve napi 6-7 liter tejet termel. Három laktáció alatt 4000-7000 liter tejet képes előállítani.
  • A takarmányukat főleg lucerna és fűszéna teszi ki, esetleg gabonák. Koncentrátumokat, egyéb takarmánykiegészítőket nem kapnak.
  • A videó végén három kísérleti alany megkóstolja a tevetejet. Elmondásuk szerint illatra hasonló, viszont ízre egyértelműen más. Jóval sósabbnak érzik a megszokott tehéntejnél.


Az lenti videón további képi anyagot találtok egy nagyüzemi tejelő tevetelep működéséről.


Ezenkívül szeretnék megosztani cikkeket a témával kapcsolatban. Mi magyarok valóban mindenütt ott vagyunk! Tudtátok, hogy a nagyüzemi tejelőtevetartótelep technológiájának kidolgozása magyar szakemberekhez köthető? Bizony! Dr. Juhász Judit és Dr. Nagy Péter állatorvosok több, mint húsz éve élnek Dubaiban, és ez idő alatt dolgozták ki, valamint tökéletesítették a világon egyedülálló rendszerüket. Becsatoltam egy korábbi, és egy tavalyi cikket a témában, illetve az érdeklődőknek egy dolgozat kivonatát a tevetej emberi szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

(Személyes kötődés: Dr. Nagy Péter volt a tudományos diákköri konferencián előadott munkám témavezetője. Habár nem volt szerencsém ellátogatni hozzájuk és élőben megnézni az állattartótelep működését, rengeteg érdekes dolgot tanultam általa a tevefélék szaporodásbiológiájával kapcsolatban.)