Hüvelyelőesés & méhelőesés

2022.08.22

A Kérődző Akadémia Facebook indulása után nem sokkal tettem fel a kérdést egy hüvelyelőeséses esetfotóm apropóján, hogy "Mit látunk a képen?". Sok válasz érkezett, a legtöbben a méhelőesést válaszolták. A két elváltozás a köztudatban nem különül el, tegyük ezt tisztába!

saját kép
saját kép

 Hüvelyelőesés esetén a hüvely (általában) "alsó" fala fordul vissza és türemkedik előre. Méhelőesés esetében azonban a méh kesztyűujjszerűen kifordul - biztosan te is jártál már úgy az ötujjas kesztyűvel, hogy levételkor az ujjadra tapadt és ahogy húztad ki a kezed, vele együtt a kesztyűujj is kifordult. Na ez történik pontosan a páciens méhével is. Egyszerűsítsük le: ha sima ami elődudorodik, akkor valószínűleg hüvelyelőesést látsz, ha látod rajta a méhpogácsákat (lásd fotók!), akkor pedig méhelőesést! 

Mitől alakul ki?

Hüvelyelőesés általában hormonális hatásra (ínyenceknek: a magas ösztrogén szint a ludas!) alakul ki, főleg ha az állatnak van bizonyos mértékű alkati hajlama, vagy korábbi ellések szövődményeként kialakult egy nagyobb szöveti lazaság. Kialakulhat üres állatokban is, de előfordulhat előrehaladott vemhesség során is. Utóbbinál plusz hajlamosító tényező a megnövekedett hasűri nyomás a vehem miatt. Méhelőesés oktanában is szerepel a megnövekedett szöveti lazaság. (Ezt úgy képzeld el, hogy a méhet a testüregben különböző szalagok rögzítik. Bizonyos esetekben ezek a szalagok hosszabbak, lazábbak - ezt értem alkati hajlam alatt). Viszont ezt szinte kizárólag az ellést követően alakul ki, erős hasprés hatására. 

Mit tehetsz?

Hüvelyelőesés

  • Enyhe formában csak lefekvéskor jelentkezik. Ahogy az állat feláll, az elváltozás megszűnik. Ebben az esetben érdemes megnézni/nézetni, hogy az állat petefészkein nincsenek-e ciszták, ha vannak, azt kezeljétek (említettem a hormonális hatást, ugye);
  • Súlyos esetben, ha a hüvely fala folyamatosan kint van (netán az állat folyamatosan erőlködik), akkor gondoskodni kell az ellátásáról. Tartsd tisztán, vastagon kend be vazelinnel, hogy ne száradjon ki és jelezd az állatorvosodnak!

Méhelőesés

  • Alaposan mosd le hideg, jódos vízzel. Ha az állat fekszik, teríts alá ponyvát /szemeteszsákot, hogy tisztán tudd tartani;
  • És most megleplek: amíg nem érkezik meg a segítség szórd be vastagon kristálycukorral! A hideg víz és a kristálycukor segít lehúzni az ödémát, ami biztosan fellép és nagyon megnehezíti a komplikációmentes visszahelyezést. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a méhelőesés megoldása szerintem határozottan állatorvosi feladat - anatómiai tudás, gyógyszeres kiegészítő kezelések és kellő körültekintés szükséges a szabályos megoldásához. 

De elismerem, hogy vannak szituációk, amikor neked kell helytállni.
Írok néhány tanácsot ilyen esetekre:

Kerüld el, hogy megmarkold a méhet és úgy emeld meg. Figyelj a szakadásveszélyre!

  • "Tömködni" csakis zárt ököllel szabad, szintén a szakadásveszély miatt!
  • Ha ügyes voltál és sikerült visszahelyezni a méhet, akkor nyúlj utána! Sokszor amiatt újul ki a probléma, mert a "kesztyűujj vége" nem lett helyreigazítva.
  • Javaslok három - öt liter (szarvasmarha), egy - két liter (kiskérődző) langyos szalmasárga jódos vizet a méhbe juttatni.Én az eddigi eseteimet sosem zártam a klasszikus péraajkakat összevarró technikával - engem jobban megnyugtatott a tudat, hogy ha recidíva alakulna ki, akkor azt minél korábban láthatom.

Mutatok egy meglepő videót: egy indiai kolléga mutat egy megelőzésre alkalmas, otthon elvégezhető tippet. Ha legközelebb előrehaladott vemhes tehénnél hüvelyelőesést tapasztalok biztosan ki fogom próbálni! De javaslom még olyan esetben is, ha tudod, hogy a tehenednek az előző ellése után méhelőesése volt - ugye, milyen fontos az adatrögzítés?! Ilyes esetben amint kint van a boci, jöhet a redőnygurtni!

Képek forrása:

saját kép
https://www.crookwellvet.com.au/.../UterineProlapse.aspx
https://www.merckvetmanual.com/.../uterine-prolapse-and...https://www.backyardherds.com/.../doe-near-due-has..
https://www.vettimes.co.uk/article/approaches-to-correcting-uterine-prolapse-in-cows/