Ezeket nézd át, ha tehenet szeretnél venni!

2022.11.30Szarvasmarhát készülsz venni? Már ki is nézted az állatot?

7 TIPP, HOGY MIRE FIGYELJ:

1) A hivatalos "dolgok"

Megvan mindkét ENAR füljelzője? Megvan a marhalevele? Az eladó a marhalevelen a bejegyzett tulajdonos?
Cél: mindkét fülében ENAR füljelző, érvényes marhalevél, amelyen szerepel az aktuális tartási hely és a tulajdonos.


2) Laktációs stádium

Hány napja ellett az állat? Az ellést megelőző-, és követő 3 hét, az ún. tranzíciós peridódus nagyon kritikus időszak, főleg a tejhasznosítású, nagytermelésű állatok esetében. Ekkor az állatok szervezetében összetett élettani folyamatok mennek végbe, amelyek jelentősen leterhelik őket. Éppen ezért, a fenti időszakban nem javaslom a tehenek/előhasi üszők eladását, vásárlását, szállítását. 
Cél: a tranzíciós perióduson kívüli időszakban lévő àllat.


3) Általános állapot 
Milyen a kondíciója? Milyen a szőrzete?Számolj azzal, hogy ha borzas, sovány, vagy épp ellenkezőleg - elhízott állatot vásárolsz, valószínűleg lesz problémád vele.

Cél: hasznosítás és fajta szempontjából ideális kondíció; a szőrzet egyenletes, fényes, testhez simuló. Egészséges állat benyomását kelti.


4) Lábvégek és mozgás

A hosszú és jó életteljesítmény az egészséges lábvégeknél kezdődik. Alaposan nézd meg a lábakat álló helyzetben és mozgás közben is! Szabályos a körmök állása? Erős, kompakt csülök és csánk benyomását kelti, ha ránézel? Állás közben mindegyik lábát terheli? Vagy folyamatosan topog, mintha legyek zavarnák? A mozgása harmónikus, egyenletes?
Cél: egyforma terhelés mindegyik végtagon állàs és mozgás közben is. Egyenletes, könnyed mozgás. "Száraz", erős lábvégek, szabályos körömállás.

5) Méh
Ha van inszeminátor/felcser/állatorvos ismerősöd javaslom vidd magaddal! Nézze meg a kiszemelt állatot "belülről"! Egyrészről ellenőrizhető a szaporodásbiológiai státusz (vemhes vagy üres), másrészről így könnyen kideríthető, hogy van-e letapadás, tályog vagy akár fejletlen méh, ami a későbbi vemhesülést jó eséllyel lehetetlenné teszi. Jobb ezzel az elején tisztába kerülni.

Cél: vemhesség és/vagy jól körbetapintható méh és petefészkek.


6) Tőgy és bimbóvégek

Hogy mire figyelj? Szimmetrikusak a tőgynegyedek? Milyen a tőgy felfüggesztése?Tapintsd át a tőgyet - érzel (vagy esetleg látsz?) tojás nagyságú csomókat? Figyeld meg a bimbóvégeket! Épek? Vagy épp ellenkezőleg: érdes, repedezettek? Aszimmetrikus, látható/érezhető csomókkal és szétnyílt bimbóvégekkel rendelkező tehénnel biztosan sok gondod lesz a továbbiakban! Nehéz fejhetőséggel, visszatérő tőgygyulladással, magasabb szomatikus sejtszámmal kell számolnod. 
Cél: egészséges felfüggesztésű tőgy, amely így ideális esetben maximum a csánkig ér, a bimbók kitelt állapotban függőlegesek, a bimbóvégek épek és simák, zártak maradnak kitelt állapotban is.


Sérült bimbóvégek
Sérült bimbóvégek
A tőgytályog és a megnyúlt függesztőszalagú tőgy figyelhető meg a képen.
A tőgytályog és a megnyúlt függesztőszalagú tőgy figyelhető meg a képen.


7) Állategészségügyi státusz
Belföldi továbbtartás célú élőállat szállításhoz az alábbi vizsgálatok és állategészségügyi igazolások kötelezőek:

  • 42 napnál idősebb állat esetén negatív eredményű intradermális gümőkór vizsgálat a szállítást megelőző 30 napban, 
  • a származási állomány gümőkór mentességének igazolása,
  • származási állomány brucellózis és leukózis mentessége
  • 12 hónapnál idősebb állat esetén 30 napnál nem régebbi, negatív eredményű brucellózis és leukózis vérvizsgálat,
  • a származási állomány IBR státuszának igazolása.
  • Jogszabályi háttér: 87/2012. VM rendelet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200087.vm)

Ezek mellett erősen javaslom a BVD és PTB szűrést is!

Ha mélyebben érdekel ez a téma, javaslom, olvasd el ezt az írást:


Jártál már pórul állatvásárlással? Arra gondolok, amikor valami nyilvánvalót nem vettél figyelembe, csak később tanultad meg a leckét... Meséld el!

A képek forrása a Google kereső és saját gyűjtés.

Talán ezek is érdekelhetnek:

Az éjszaka folyamán nehézellés miatt hívott egy kollégám. Ebből az esetből számos hasznos dolog kiemelhető, megosztom, szerintem tanulságos lesz. Olvassátok!