Amit tudni akartál a traumás retikuloperitonitiszről, avagy "Segítség, szöges a tehenem!"

2022.09.05

Traumás retikuloperitonitisz... szép a csengése, igaz? Olvasói kérésre készítettem egy összefoglalót a "szöges" tehén esetről, remélem hasznosnak találjátok.


Miről van szó?

Traumás = a testet hirtelen érő fizikai hatás,

Retikulo- = recésgyomor

Periton...- = hashártya

-itisz = gyulladás

A kórkép nevét értelmezve nagyjából meg is értjük, hogy mi történik a szöges tehénben. Biztos, ami biztos nèzzük részleteiben:

Ha az állatunk egy szarvasmarha, akkor megfigyelhetjük, hogy nem kifejezetten figyelmesek táplálékfelvétel közben. Ráadásul szinte minden útjukba kerülő tárgyat kíváncsiságból megnyalnak. Nincs ez máshogy a szöggel, drót darabbal vagy más hegyes tárggyal sem. Ha a jószágunk ilyesmit nyelne le, akkor a szóban forgó tárgy súlyánál fogva a recésgyomorba kerül. A recésgyomor nem tétlenségéről híres: békeidőben 10x húzódik össze percenként. Ez a pumpáló mozgás ahhoz vezet, hogy az idegen test nagy eséllyel nemcsak felsérti a recésgyomor falát, de át is fúrhatja azt. Ezzel szabad út nyílik a gyomor-béltraktusban jelenlévő baktériumok számára, amelyek kikerülve a hasüregbe hashártyagyulladást okoznak. Utóbbi miatt sokszor letapadás alakul ki a recésgyomor és a hashártya között.

Bizonyos esetben a hegyes tárgy nemcsak a recésgyomor falát, hanem a rekeszt is átszúrhatja, sőt extrém esetben a szívburkot és a szívet is elérheti.

A fizikai maceráción, a fájdalmon kívül problémát jelenthet a területen nagy valószínűséggel kialakuló gennyes beolvasztó folyamatok, tályogok megjelenése is.


Mi a következmény, szövődmény?

 • Fájdalom, negatívan befolyásolja a gyomor-, bélperisztaltikát - ez felfúvódásban, kólikás tünetekben nyilvánulhat meg.

 • Ha átfúrja a recésgyomor falát, akkor baktériumok kerülnek a hasüregbe, hashártyagyulladás, összenövések és tályogok alakulhatnak ki.

 • Extrém esetben a rekeszizmon keresztül a szívburkot is elérheti, ekkor már szívburokgyulladásról beszélhetünk.


Ha ezt látod, gyanakodj:

 • Általános tünetek: étvágyvesztés és  termeléscsökkenés, láz, esetleg ödéma a mellkasbejáratnál (ha ez megjelenik, akkor nagy eséllyel már érintett a szívburok).

 • Hasi fájdalom jelei: nem szívesen fekszik le, nem szívesen mozog, a hátát púposan tartja, könyökeit kifordítja, csikorgatja a fogát.

 • Az akut tünetek a recésfal átszúródást követő 24 órában megjelennek. Nem komplikált esetben 3-5 nappal később az állat visszanyerheti az étvágyát és elkezd emelkedni a tejtermelése. Komplikált esetben a tünetek fennmaradnak, súlyosbodnak. 


Így bizonyosodj meg róla:

Mivel a tünetek nem specifikusak, a diagnózisra sokszor csak következtetünk a kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati lelet alapján. 

A termeléscsökkenés + állapotromlás + fájdalmassági próbák pozitív eredménye (+ fibrinogén teszt / összefehérje meghatározás) úgy vélem gyakorlatias kombináció és kellően biztos diagnózishoz juttathat minket.

A fájdalmassági próbák

Számos módszer szerepel a repertoárban, ami közös bennük az az, hogy a próbák végrehajtása során a hasüreg elülső részére igyekszünk erőhatást kifejteni és eközben figyeljük az állat reakcióját: mutatja-e fájdalom jelét (fogcsikorgatás, stb.).
Használható rúd, gumikalapács, vagy akár az öklünk is, hogy nyomást gyakoroljunk a szegycsont környékére.


A legismertebb: Wither-féle marfogás

A martájék erős megragadásakor negatív esetben az állat homorít. Azonban, ha fájdalmas neki a recésgyomor környéke, akkor ilyen reakciót nem fogunk látni. Két videót mutatok nektek: az elsőn, amelyet egy külföldi kolléga készített, a pozitív eredményt láthatjátok. Megtévesztő, hiszen ebben az esetben a negatív a pozitív (:-D)! Ha a marfogásra nincs reakció, azaz az állat nem homorít, hanem esetleg még ráadásként a fogát is csikorgatja, akkor a próba pozitívnak tekinthető. A második videót én vettem fel korábban, itt lehet látni egy tipikus negatív reakciót.


Műszeres kiegészítő vizsgálatok

A biztos diagnózis felállításához eszköz-, és szaktudásigényes lépések lehetnek szükségesek: röntgenfelvétellel leképezhető az idegen test és a bendőmágnes helyzete, utóbbi "működése"; ultrahang készülékkel pedig megvizsgálható a szövődményként kialakuló hashártyagyulladás lokalizációja és súlyossága.

Fémdetektor

Elterjedt diagnosztikai eszköz a fémdetektor, azonban jó, ha tudjátok, hogy ezek az eszközök sem adnak 100% biztos diagnózist! A fémdetektorok kb. 10 cm mélységben képesek az "állatokba látni", így ha egy túlkondis, rámás állatot vizsgálunk vele, könnyen előfordulhat, hogy van idegen test a recésgyomorban, de azt az eszközünk nem mutatja ki.

UH - állatorvosoknak

A vizsgálat menete: 3,5-5 MHz convex fejjel a bordaközökben dorsalis-ventralis-, caudalis-cranialis irányba haladva, szőrnyírást és bőséges UH gélt alkalmazva javasolják a vizsgálatot.

Ezzel az eszközzel az elsődleges célunk a TRP szövődményeinek súlyosságának és helyeződésének megállapítása: milyen súlyos és mekkora kiterjedésű hashártyagyulladás áll fenn, hol találhatóak letapadások, összenövések. Ideális esetben az idegen test is megtalálható.

RTG - állatorvosoknak

Eszköz beállítása: 90-113 KVp, 53 mAs, 90-110 cm fókusz; a 8. bordaközbe irányítva képezhető le a teljes recésgyomor, időnként szükség lehet a 6-7. bordaköz vizsgálatára is. A legnagyobb érzékenység jobb oldalfektetésben volt elérhető, de kellően szenzitív a jobb oldali állóhelyzetben elvégzett vizsgálat is.

A recésgyomorfal átszúródás gyanúját keltő jelek: az idegen test a recésgyomor fenekére süllyedt, gázzsebek alakultak ki az idegen test körül, az idegen test a rekeszizom felé irányul, párhuzamos azzal vagy átszúrta azt.

A röntgen felvételeken az állat balra néz. Világoskék vonallal látható a rekeszizom vonala, piros nyíllal pedig az idegen test.
A röntgen felvételeken az állat balra néz. Világoskék vonallal látható a rekeszizom vonala, piros nyíllal pedig az idegen test.

Vérvizsgálat - állatorvosoknak

Amennyiben az idegen test a recésgyomrot átfúrta és hashártyagyulladás kialakult, akkor egy tipikus gyulladásos vérvizsgálati leletet láthatunk: fehérvérsejt-, haptoglobin-, fibrinogén-, totál protein koncentráció emelkedés a jellemző.


Kezelés

A kezelés célja az idegen test eltávolítása vagy ártalmatlanítása, illetve a szövődmények gyógykezelése. 

 • az idegen test eltávolítása sebészi úton lehetséges,
 • az idegen test ártalmatlanítása bendőmágnessel elméletileg lehetséges;

Az 1950-es évek óta alkalmaznak bendőmágneseket, jószerint megelőzési célra. Fontos tudni, hogy ez inkább megelőzési eszköz, mintsem terápiás eszköz. A recésgyomor falba befúródott idegen testeket kis valószínűséggel gyűjti össze.

 • a szövődmények kezelése: aggresszív antibiotikum és nem-szteorid gyulladáscsökkentő kúra, intenzív folyadékterápia. Utóbbi nemcsak a hashártyagyulladás okozta hipovolémiás sokkveszély kivédése szempontjából fontos, hanem az alkalmazott gyógyszerek vesekárosító hatásának mérséklésében is.
 • Előrehaladott, súlyos esetben az euthanázia megfontolandó.

Megelőzés

 • Bendőmágnes használata!Forrás

https://www.scielo.br/j/cr/a/tsSzPG4nVzySLvQDpB9QL9D/?lang=en&format=pdf

https://advetresearch.com/index.php/AVR/article/view/53/51 

https://www.veterinaryworld.org/Vol.11/April-2018/13.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28743473/